Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

ΕΥΧΕΣ




Οι μαθητές και οι Εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Στανού σας εύχονται
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ
ΤΟ 2012

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

MIA KAΡTA MIA EYXΗ



H E΄τάξη του σχολείου έκανε δυο κάρτες και τις έστειλε, πριν να κλείσει το σχολείο, σε δυο μέρη που παιδιά θα περάσουν τις γιορτές  μακριά από το σπίτι τους. Την πρώτη την έστειλε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και τη δεύτερη στο ίδρυμα "Άγιος Στυλιανός" στη Θεσσαλονίκη. Με τη συμβολική πράξη αυτή θέλησαν να  στείλουν τις ευχές τους σε παιδιά που τις άγιες αυτές μέρες δοκιμάζονται. Μια αξιέπαινη προσπάθεια των μαθητών και της δασκάλας της τάξης κ. Νικολέτας Τσόχα.

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΊ ΤΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΣΤΑΝΟΥ
ΣΑΣ ΕΥΧΟΝΤΑΙ
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Εκδήλωση στο σχολείο



Την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου στις 11:30 στο κλειστό γυμναστήριο του σχολείου  (καιρού επιτρέποντος θα γίνει στην αυλή του σχολείου) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τα παιδιά του χωριού. Την εκδήλωση θα διοργανώσει ο Δήμος Αριστοτέλη και θα περιλαμβάνει κλόουν και  ταχυδακτυλουργούς. Είναι, αν δεν κάνω λάθος, η πρώτη φορά που διοργανώνει ο Δήμος χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για τα παιδιά του Στανού.

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Ματαίωση επίσκεψης

Ματαιώνεται η επίσκεψη στην Παραμυθοχώρα λόγω κακοκαιρίας. Ελπίζουμε του χρόνου να είμαστε πιο τυχεροί!!!!!

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Επίσκεψη στην Παραμυθοχώρα.

Το μεσημέρι ενημερωθήκαμε από τον αντιπρόεδρο του Δήμου Αριστοτέλη, ότι ο Δήμος μπορεί να μεταφέρει δωρεάν τους μαθητές και τους συνοδούς τους στην Παραμυθοχώρα στο Στρατώνι. Επειδή  για να γίνει η επίσκεψη απαιτείται μια γραφειοκρατική διαδικασία ( πρακτικό Συλλόγου Διδασκόντων,πρακτικό Συλλόγου Γονέων, Υπεύθυνες δηλώσεις γονέων, έγκριση από τη Δ/νση της Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης) που διαρκεί πάνω από μια βδομάδα, ενημερώσαμε το Σύλλογο Γονέων να αναλάβει ο ίδιος τη διοργάνωση της επίσκεψης στην Παραμύθοχώρα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων με τον υπεύθυνο της διοργάνωσης αποφασίστηκε να γίνει η επίσκεψη την Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011.Οι μαθητές και οι συνοδοί τους (υποχρεωτικός συνοδός σε κάθε παιδί) θα αναχωρήσουν στις 15:00 από την πλατεία του χωριού και θα επιστρέψουν στις 19:00. Το μόνο ανησυχητικό είναι ο καιρός, μιας και η ΕΜΥ προβλέπει, για όλη την εβδομάδα,  επιδείνωση με  βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά του νομού. Ελπίζουμε να μην επαληθευτεί!

Έλεγχοι Προόδου

Σήμερα ι γονείς των μαθητών των Γ΄, Δ΄, Ε΄, και ΣΤ΄τάξεων πήραν τους ελέγχους προόδου του πρώτου τριμήνου των παιδιών τους και ενημερώθηκαν από τους εκπαιδευτικούς για την πρόοδο των μαθητών. Στους γονείς των μαθητών  των Α΄και Β΄ έγινε ενημέρωση  από τους δασκάλους.

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Έρχονται τα βιβλία

Η τέταρτη αποστολή βιβλίων από το Υπουργείο Παιδείας έφτασε στο νομό μας. Από τους 56 τίτλους βιβλίων που λείπουν έρχονται οι 25. Το παράδοξα είναι δύο: Το ένα είναι ότι έρχονται τα πρώτα τεύχη βιβλίων που τα διδάχτηκαν οι μαθητές ........με φωτοτυπίες και το άλλο ότι σε άλλα μαθήματα έρχονται τα τρίτα ή τέταρτα τεύχη ενώ δεν έχουν έρθει τα δύο πρώτα. Υ.Γ. Το βιβλίο Μουσικής της Δ΄στάλθηκε δυο φορές σε σχολεία του νομού και μας το....ξαναστέλνουν
Ζωγραφική σε δρόμο της Στοκχόλμης

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Εκδήλωση

Τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011, στις 18:00, στο Δημ. Σχολείο Παλαιοχωρίου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: Μαθησιακές δυσκολίες: Δυσλεξία. Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Δήμος Αριστοτέλη και ο τοπικός σύλλογος γυναικών.

Ανακοινώσεις

• Τη Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011, στις 12:00, θα δοθούν στους γονείς των μαθητών των Γ΄, Δ΄, Ε΄, και ΣΤ΄ τάξεων οι Έλεγχοι Προόδου. Οι γονείς των μαθητών των Α΄ και Β΄ τάξεων θα ενημερωθούν από τους Δασκάλους για την πρόοδο των παιδιών τους. Αυτή τη μέρα οι μαθητές θα σχολάσουν στις 11:30.


• Την Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011 οι μαθητές θα εκκλησιαστούν

• Την Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011, τις δυο τελευταίες διδακτικές ώρες θα γίνει η χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου μας.

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Πού είναι τα βιβλία;

Φέτος η σχολική χρονιά άρχισε χωρίς βιβλία, αλλά με την υπόσχεση ότι μέχρι τις 10 Οκτωβρίου θα ήταν στα σχολεία. Η αρμόδια υπουργός διερίγνυε τα ιμάτιά της ότι το πρόβλημα θα ήταν παροδικό και κατέκρινε όσους είχαν αντίθετη άποψη. Μετά το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη και ενώ μόνο το 25% των βιβλίων είχε έρθει στα σχολεία, ανακοινώθηκε νέα ημερομηνία παραλαβής των βιβλίων που ήταν στις 30/10/2011. Από τότε το Υπουργείο ανακοίνωνε νέες ημερομηνίες (συνολικά τέσσερις διαφορετικές) για να καταλήξουμε δέκα μέρες πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, να έχει παραληφθεί μόνο το 60% των βιβλίων. Σήμερα ανακοινώθηκε ότι το σύνολο των βιβλίων έχει τυπωθεί........ αλλά δεν μπορεί να μεταφερθούν στα σχολεία. Προφανώς το μόνο σίγουρο μεταφορικό μέσο αυτές τις μέρες είναι το έλκηθρο του Αϊ Βασίλη. Έτσι μάλλον  σκέπτεται να στείλει τα βιβλία το υπουργείο Παιδείας στα σχολεία. Πάντως αν ήμασταν στην Κίνα, αυτή η χρονιά θα είχε όνομα: Χρονιά της Φωτοτυπίας!!!!

Εκδηλώσεις




Το Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2011 στις 17:30, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αρναίας, θα εμφανιστεί η Παιδική χορωδία Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Δήμο Αριστοτέλη, στα πλαίσια των Αρισττελείων 2011.

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Συσσίτια ..... στα σχολεία


"Συσσίτια µε τη µορφή µικρογευµάτων, θα προσφέρονται από τη νέα χρονιά(Ιανουάριος 2012) στα σχολεία της χώρας, σε περιοχές όπου φοιτούν µεγάλα ποσοστά παιδιών από αδύναμα οικονοµικά στρώµατα. Όπως αναφέρει Το Βήμα, οι λεπτοµέρειες του προγράµµατος σχεδιάζονται αυτές τις ηµέρες, ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας θα δίνει κουπόνια στους µαθητές περιοχών µε χαµηλούς οικονοµικούς και κοινωνικούς δείκτες και µε αυτά θα µπορούν να τρώνε στα κυλικεία των σχολείων."
Σαράντα χρόνια μετά επιστρεφουν στα σχολεία τα συσσίτια των μαθητών σύμφωνα με όσα δημοσιεύουν οι σημερινές εφημερίδες. Ακόμα υπάρχουν στο σχολείο μας τα βιβλία των συσσιτίων και σε κάποια  σχολεία ίσως διασώζονται και τα μαγειρικά σκεύη παρασκευής τους.
Βέβαια η παροχή γευμάτων  στους μαθητές των σχολείων, εφαρμόζεται με επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια σε όλα τα ευρωπαικά κράτη.Όλα τα ευρωπαικά σχολεία διαθέτουν εστιατόριο, όπου παρασκευάζονται φαγητά και τραπεζαρία που  σερβίρονται. 
Πρότασή μου είναι να αναλαμβάνουν δυο άτομα από την τοπική κοινωνία (με αμοιβή) την παρασκευή απλών γευμάτων από τοπικά προιόντα(σάντουιτς, πίτες, φρούτα, χυμούς), βάση διαιτολογίου που θα συντάσσεται από ειδικό,  και να τα προσφέρουν στους μαθητές δωρεάν. Η παρασκευή μπορεί να γίνει σε χώρο του σχολείου (αν είναι διαθέσιμος) ή σε σπίτια. Το όλο πρόγραμμα θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαικά προγράμματα και να έχει πολλαπλά οφέλη: στη διατροφή των παιδιών,  στην απασχόληση, στην τοπική αγορά, στην αλλαγή των καταναλωτικών και διατροφικών συνηθείων των παιδιών. Αν είναι να δίνει το υπουργείο 2 ή3€ ,για να αγοράζουν τα παιδιά από τα κυλικία των σχολείων, τότε το πρόβλημα θα παραμένει και θα οξύνεται.

Κόκκινη κλωστή δεμένη .......


Την Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου  στο σχολείο έγινε εκδήλωση αφήγησης παραμυθιών από την Ανθή Θάνου και τον Παναγιώτη Κούλελη. Την παράσταση παρακολούθησαν  οι μαθητές εκτός από τα παιδιά της ΣΤ΄που προτίμησαν να κάνουν... μάθημα. Οι παραμυθάδες αφηγήθηκαν με ξεχωριστό τρόπο παραμύθια των Χριστουγέννων.

Η εβδομάδα που πέρασε.

  • Την Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου οι μαθητές εκκλησιάστηκαν.
  • Την Παρασκευή ,9 Δεκεμβρίου ήρθαν στο σχολείο οι "παραμυθάδες" .
  • Το σχολείο συμμετέχει στο πρόγραμμα της γαλλοφωνίας με θέμα την Οδύσσεια. Υπεύθυνοι : Ολυμπία Τσιρίγκα, Παντελεήμων Κουρτίδης
  • Άρχισαν να στέλλονται ηλεκτρονικά οι ζωγραφιές των παιδιών ,που συμμετέχουν στο διαγωνισμό για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας.  

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Θεατρική Παράσταση


Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011 στις 18:30 το Νέο Θέατρο θα παρουσιάσει την παράσταση «Παραμύθι χωρίς όνομα» που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα. Η παράσταση θα δοθεί στο Δημοτικό Θέατρο της  Αρναίας και είναι μια προσφορά του Δήμου Αριστοτέλη στους δημότες και ιδιαίτερα στα παιδιά της περιοχής. Η πρότασή μας ήταν να γίνει ή παράσταση ( και μάλιστα διπλή)σε εργάσιμη μέρα, για να μπορούν  όλοι οι μαθητές των γειτονικών χωριών των Δημ. Σχολείων, αλλά και των Γυμνασίων να την παρακολουθήσουν.

Λίγα Λόγια

Το Νέο Θέατρο είναι μια θεατρική ομάδα που εδώ και αρκετά χρόνια ανεβάζει με μεγάλη επιτυχία παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη. Για χρόνια φιλοξενούνταν στο Αριστοτέλειο Θέατρο και φέτος στο Ολύμπιο. Με το σχολείο μας παρακολουθήσαμε κάποιες παραστάσεις που έδωσε όπως η «Ελίνα» και η «Φρουτοπία» .

Το Παραμύθι χωρίς όνομα είναι ένα έργο της πολύ γνωστής συγγραφέα Πηνελόπης Δέλτα («Τα μυστικά του Βάλτου», Ο Τρελαντώνης» κ.α) . Είναι επίκαιρο όσο ποτέ και  διαβάζεται από παιδιά (και μεγάλους) των μεγάλων τάξεων του σχολείου.
Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην παράσταση και μπράβο για την ενέργεια του Δήμου

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Τα νέα μας

• Την Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου το σχολείο πραγματοποίησε εκπαιδευτικό περίπατο στο γήπεδο του χωριού.


• Το σχολείο μας συμμετέχει στον Πανευρωπαικό διαγωνισμό που αφορά την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας. Είναι ο τρίτος μέχρι στιγμής διαγωνισμός, που συμμετέχει φέτος το σχολείο.

• Η ανακύκλωση προχωρά αλλά άρχισαν τα πρώτα προβλήματα. Οι κάδοι γέμισαν και άρχισαν να ξεχειλίζουν από ανακυκλώσιμα υλικά. Θα πρέπει ή να τοποθετηθούν περισσότεροι κάδοι ή η αποκομιδή να γίνεται συχνότερα.

• Σήμερα είναι η πρώτη μέρα του χειμώνα. Φέτος ο χειμώνας μας ήρθε και πολύ νωρίτερα και ήταν δριμύτερος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ε.Μ.Υ (www.meteo.gr ) ο φετινός Νοέμβριος ήταν πιο κρύος από τον περσινό Δεκέμβριο. Η μέση θερμοκρασία στο νομό μας (Πολύγυρος) για το Νοέμβριο 2010 ήταν 14,2 C, και το Δεκέμβριο 2010 7,4 C. Η μέση θερμοκρασία του φετινού Νοεμβρίου ήταν 7,1 C με 6 μέρες παγετού. Ένα χαρακτηριστικό ήταν η πρωτοφανής ανομβρία. Ήταν ο ξηρότερος Νοέμβριος των τελευταίων 12 ετών στο νομό μας. Αντιθέτως στην Κρήτη ήταν ο πιο βροχερός μήνας των τελευταίων 10 ετών.