Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Στο εργαστήρι ψηφιδωτών

Την περασμένη Δευτέρα οι μαθητές της Ε΄τάξης με τους δασκάλους του επισκέφτηκαν το εργαστήριο ψηφιδωτών, που λειτουργεί εδώ και δυο χρόνια περίπου στο Στανό. Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών όπου υπάρχει σχετικό μάθημα για την ιστορία και την τέχνη του ψηφιδωτού.
Στο εργαστήριο εργάζεται ο Θωμάς Ευθυμίου και στεγάζεται στο σπίτι της οικογένειας που είναι κτισμένο στο ψηλότερο σημείο του χωριού έχοντας πανοραμική θέα. Το σπίτι είναι κτισμένο με τις αρχές της βιοκλιματικής και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, βλέποντας τις ταράτσες του να είναι πράσινες .....από τα φυτά που φυτρώνουν πάνω τους.
Στο εργαστήριό του ο καλλιτέχνης μας μίλησε για τη δουλειά,τα  εργαλεία, τα υλικά και τις τεχνικές που χρησιμοποιεί. Εδώ και τέσσερις μήνες κατασκευάζει μια μεγάλη ψηφιδωτή εικόνα της Αγίας Άννας, η οποία όταν ολοκληρωθεί, θα τοποθετηθεί σε ένα μοναστήρι της περιοχής της Καστοριάς. Η εικόνα βρίσκεται μισοτελειωμένη στον πάγκο του εργαστηρίου του. Με τη βοήθειά του μαθητές και δάσκαλοι τοποθέτησαν από μια ψηφίδα στην εικόνα.
 Μας έδειξε και μικρότερες ψηφιδωτές εικόνες που η κατασκευή τους απαιτεί απέραντη υπομονή και πολύ χρόνο μιας και οι ψηφίδες είναι μικρές σαν ένας κόκκος άμμου.
Τέλος μας αποχαιρέτησαν αυτός και η γυναίκα του δίνοντας σε όλους μια ψηφίδα όμοια με αυτή που τοποθετήσαμε στην εικόνα.






Τους ευχαριστούμε για όλα και τους ευχόμαστε ο Θεός να τους δίνει υγεία και δύναμη να συνεχίσουν το έργο τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου