Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Νέα του σχολείου.

Σήμερα πήγαμε την πρώτη μας εκδρομή στο γήπεδο του χωριού. Είναι ο μόνος χώρος που απέμεινε στο χωριό, όπου μπορούν με σχετική ασφάλεια και άνεση να παίξουν τα παιδιά. Πριν από κάποια χρόνια υπήρχαν τουλάχιστον πέντε διαφορετικές τοποθεσίες που μπορούσε το σχολείο να πάει εκδρομή.
Μετά από τρία χρόνια  ολοκληρώθηκε επιτέλους η κατασκευή της υδρορροής του στεγάστρου της εισόδου του σχολείου. Παράλληλα  μας επιδιόρθωσαν οι τεχνίτες όσες υδροροές παρουσίαζαν πρόβλημα.
Άλλη μια εκκρεμότητα που αφορά κτιριακές παρεμβάσεις τελείωσε. Αλλάχθηκαν όλα τα σπασμένα τζάμια του σχολείου και του γυμναστηρίου.
Περιμένουμε να ενταχθεί στο εκπαιδευτικό δυναμικό και μια δασκάλα ειδικής αγωγής για το τμήμα ένταξης του σχολείου.

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Δωρεάν παιδεία!!!!!!

Το Υπουργείο Παιδεία χρηματοδοτεί τις Σχολικές Επιτροπές για την αγορά βιβλίων γαλλικών για τους μαθητές της Ε΄και ΣΤ΄τάξης. Για κάθε παιδί υπάρχουν δυο βιβλία: ένα το βιβλίο μαθητή και ένα το βιβλίο ασκήσεων. Το Υπουργείο λοιπόν στέλνει χρήματα μόνο για το βιβλίο μαθητή.Για το βιβλίο ασκήσεων υποχρεώνει τον εκπαιδευτικό να το ζητήσει να το αγοράσουν οι γονείς. Το κόστος είναι περίπου 4€. Αν δεν έχει χρήματα το κράτος, μπορεί όμως να εκδώσει το ίδιο τα βιβλία των γαλλικών, όπως γίνεται με όλα τα άλλα μαθήματα, (με πολύ μικρότερο κόστος) και όχι να επιβαρυνθούν οι γονείς που στην πλειοψηφία τους είναι άνεργοι.

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Κλειστό θα παραμείνει αύριο Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012 το Δημ. Σχολείο, λόγω του θανάτου του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Νικόδημου. Κλειστά θα παραμείνουν και όλα τα σχολεία του Δήμου Αριστοτέλη καθώς και οι Δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες του Δήμου, όπως αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο.

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Η πρώτη σχολική εβδομάδα είναι πλέον παρελθόν. Ας κάνουμε τον πρώτο απολογισμό της χρονιάς:
  • Όλες οι θέσεις δασκάλων έχουν καλυφθεί. Τοποθετήθηκε επίσης γυμναστής, καθηγήτρια αγγλικών και γαλλικών. Περιμένουμε μόνο δασκάλα ειδικής αγωγής για το τμήμα ένταξης του σχολείου μας.
  • Στο ολοήμερο τμήμα έχει τοποθετηθεί υπεύθυνος εκπαιδευτικός, γυμναστής (θα διδάσκει γυμναστική και χορό) καθηγητής τεχνικών και καθηγήτρια αγγλικών. Περιμένουμε να έρθει καθηγητής πληροφορικής ίσως και θεατρικής αγωγής.
  • Και ο πρωινός κύκλος και το ολοήμερο τμήμα λειτούργησαν κανονικά από την πρώτη μέρα έναρξης των μαθημάτων
  • Όλα σχεδόν τα βιβλία που είναι απαραίτητα για την έναρξη των μαθημάτων έχουν παραληφθεί και δοθεί στους μαθητές την ημέρα του αγιασμού.
  • Καθαρίστηκε όσο το δυνατόν καλύτερα ο αύλειο χώρος του σχολείου (βέβαια γυαλιά παραμένουν διάσπαρτα στο χώρο και όταν γίνονται αντιληπτά μαζεύονται από τους εκπαιδευτικούς), κόπηκαν τα χόρτα και πίσω από το γυμναστήριο.
  • Δεν απομακρύνθηκαν όμως η εξέδρες της χορωδίας,
  • Δεν επισκευάστηκαν τα σπασμένα παράθυρα αν και επικοινωνήσαμε επανειλημμένα και με τον αρμόδιο τεχνίτη(πάνω από οχτώ φορές) και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου.
  • Έγινε απολύμανση των εξωτερικών χώρων του σχολείου και των τουαλετών
  • Δεν δόθηκαν χρήματα ( και ούτε θα δοθούν σύντομα) χρήματα για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων. Εδώ και 9 μήνες δόθηκαν στο Δημ. Σχολείο και στο Ν/γείο Στανού μόνο 2.300€ (μέχρι το Σεπτέμβριο του2009 είχαν δοθεί 12.350€ και το 2010 8.950€). Η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε όλα τα σχολεία του Δήμου, αλλά και της Ελλάδας.

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Προς τους γονείς των μαθητών


 
 

Για τη καλύτερη λειτουργία του σχολείο σας γνωστοποιούμε τα εξής:

  • Οι μαθητές θα πρέπει το αργότερο μέχρι τις 08:05 να βρίσκονται στο σχολείο.
  • Οι μαθητές της Α΄ τάξης να φέρουν στο σχολείο, μέχρι την Δευτέρα, 17/9/12 τα έντυπα για να ολοκληρωθεί η εγγραφή τους στο σχολείο (πιστοποιητικό οδοντολογικής, οφθαλμολογικής και καρδιολογικής εξέτασης και το Ατομικό Δελτίο Υγείας). 

Όποιος γονέας θέλει μπορεί να εγγράψει το παιδί του στο ολοήμερο τμήμα μέχρι την Παρασκευή, 14/9/12. Προϋπόθεση για την εγγραφή είναι  και δυο γονείς να είναι εργαζόμενοι ή άνεργοι ( με βεβαίωση από τον εργοδότη τους ή τον ΟΑΕΔ) . Θα πρέπει να δεσμευτεί ότι το παιδί τους δεν θα εγκαταλείψει το ολοήμερο τμήμα στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, γιατί θα γίνεται τακτικά έλεγχος του αριθμού των φοιτούντων μαθητών, από το Υπουργείο Παιδείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι μαθητές του Ολοημέρου μπορούν από φέτος να αποχωρούν στο τέλος κάθε διδακτικής ώρας δηλ στις 14:00 ή στις 14:40 ή στις  15:30 ή στις 16:15

  • Η αυλόπορτα θα είναι κλειστή, για λόγους ασφαλείας, σε όλη τη διάρκεια των μαθημάτων και των διαλειμμάτων.
  • Οι μαθητές θα πρέπει να έχουν φροντίσει από το σπίτι τους να πάρουν κολατσιό.
  • Αν  κάποιος γονέας θέλει να έρθει στο σχολείο να τηλεφωνεί προηγουμένως, για να ανοιχτεί η αυλόπορτα.( τηλ. Σχολείου 2372061313)
  • Αν κάποιος μαθητής απουσιάσει για οποιοδήποτε λόγο από το σχολείο, παρακαλείται ο γονέας να ενημερώνει τηλεφωνικώς  αυθημερόν το δάσκαλο του παιδιού.
  • Αν κάποιος μαθητής αισθανθεί αδιαθεσία κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, ενημερώνεται τηλεφωνικώς ο γονέας και έρχεται ο ίδιος και παίρνει το παιδί του. Σε περίπτωση που δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με το γονέα, τότε ειδοποιούμε κάποιον στενό του συγγενή να έρθει να τον παραλάβει.
  • Την ώρα της γυμναστικής οι μαθητές φορούν ανάλογα ρούχα και αθλητικά παπούτσια. Όταν χρησιμοποιούν το κλειστό γυμναστήριο, τότε χρειάζονται και δεύτερο ζευγάρι παπούτσια.
  • Οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί, λύνεται με τη συνεργασία του γονέα με τον υπεύθυνο δάσκαλο και το Δ/ντή του σχολείου

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου σας εύχεται Καλή Σχολική Χρονιά.

 

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Απολύμανση σχολείου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα απολύμανση των χώρων του σχολείου (τουαλέτες και αύλειος χώρος)από ειδικό συνεργείο, που έστειλε ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού

Το πρώτο κουδούνι

Αύριο θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς, για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου. Αύριο λοιπόν Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου στις 09:00 θα πραγματοποιηθεί ο καθιερωμένος αγιασμός, θα ακολουθήσει η υποδοχή των μαθητών, η διανομή των βιβλίων και ένα πρόχειρο πρόγραμμα μαθημάτων.
Οι εκπ/κοί του σχολείου εύχονται σε όλους γονείς και μαθητές: ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Να το πάρει το ποτάμι;

Κι έτσι έγινε. Πριν από ένα χρόνο περίπου τη γέφυρα του Μελισσουργού κυριολεκτικά την πήρε το ποτάμι. Και από τότε οι κατοικοι ξεκίνησαν έναν αγώνα για να κατασκευαστεί επιτέλους μια γέφυρα της προκοπής, να μπορούν να διασχίζουν με ασφάλεια το χείμαρο. Ήρθαν αρμόδιοι, μηχανικοί, δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, αντιπεριφεριάρχες και χθες εμφανίστηκε ο του θαύματος και ο ίδιος ο Περιφεριάρχης. Το αποτέλεσμα μπορεί να περιγραφεί με τη φράση: τσάι και συμπάθεια. Σας κατανοούμε αλλά ....... δεν μπορούμε ουσιαστικά να κάνουμε τίποτα. Έχουν βέβαια όλοι αυτοί οι αρμόδιοι και μια δικαιολογία, διαφορετική όμως: φταίει το χείμμαρος, φταίνε οι οικολόγοι, φταίει το Δασαρχείο, φταίει το κράτος. Φυσικά εδώ και ένα χρόνο έχει παρέμβει και ο Εισαγγελέας για να εξακριβώσει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για την καταστροφή της γέφυρας. Εδώ και ένα χρόνο και ακόμα δεν έχει καταλήξει αν φταίει η μελέτη κατασκευής, ή το  ποτάμι. Πολύ φοβάμαι πως θα την πληρώσει το ποτάμι.  Στην επόμενη επίσκεψη κάποιου αρμοδίου θα ακουστεί, είμαι σίγουρος, ότι φταίνε αποκλειστικά οι κάτοικοι που χρησιμοποιούν το δρόμο.  Πάντως σας παρουσιάζω δυο φωτογραφίες από δυο γέφυρες που κατασκευάστηκαν σε δυο διαφορετικά μέρη του πλανήτη μας.



Η πρώτη στην Κίνα (34.250μ μήκος τρεις λωρίδες ανά κατεύθυνση, χρόνος κατασκευής 5 χρόνια)η μακρύτερη γέφυρα του κόσμου και η άλλη κάπου στα σύνορα Πακιστάν Αφγανιστάν (750μ μήκος) η μακρύτερη σχοινένια γέφυρα του κόσμου. Με ποια νομίζεται ότι θα μοιάζει η νέα γέφυρα, όταν και αν κατασκευαστεί;

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Σχολικά Βιβλία

Παραλήφτηκαν σήμερα τα σχολικά βιβλία για τη φετινή χρονιά. Σε αντίθεση με πέρσι, που τα πρώτα βιβλία ήρθαν στο σχολείο τον Οκτώβριο και τα τελευταία τον Απρίλιο, ήρθε το σύνολο σχεδόν των βιβλίων. Είναι βέβαια η πρώτη φορά εδώ και 47 χρόνια, που τα βιβλία δεν εκδίδονται από τον Οργανισμό Σχολικών Βιβλίων (έκλεισε  λόγω περικοπών) αλλά από άλλο φορέα. To μεγαλύτερο όμως πρόβλημα δημιουργήθηκε από τον τρόπο παράδοσης των βιβλίων. Τα βιβλία παραλήφτηκαν χύμα και ο διαχωρισμός σε τάξεις κράτησε μια μέρα. Ο αριθμός των βιβλίων που χρειαζόμασταν δεν ανταποκρίθηκε σε αυτά που μας έστειλαν. Επιστράφηκαν συνολικά 200 περίπου βιβλία, αλλά μας χρειάζονται άλλα 45 περίπου. Σε γειτονικό σχολείο έστειλαν 600 βιβλία περισσότερα από αυτά που χρειάζονταν. Ακόμα δεν έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Τον περασμένο Ιούνιο ο Σύλλογος Γυναικών του Στανού δώρησε στο σχολείο το ποσό των 400€ . Ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφάσισε να αγοραστεί ένα laptop. Έτσι μέσα στο καλοκαίρι έγινε η αγορά και από φέτος θα είναι στη διάθεση των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών του σχολείου. Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά το Σύλλογο Γυναικών για την προσφορά του στο σχολείο.

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Ανοίγουν τα σχολεία.

Σήμερα ήταν η πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων για τη νέα σχολική χρονιά. Βέβαια όπως κάθε χρόνο ο χώρος του σχολείου ήταν γεμάτος από καρέκλες τραπέζια και όλα τα συναφή από τις εκδηλώσεις των Συλλόγων του χωριού. Το καλό είναι πως από το πρωί άρχισε ο καθαρισμός του χώρου. Θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μέρες μέχρι να αποκατασταθεί ο εξωτερικός χώρος. Η καθαριότητα των αιθουσών άρχισε και θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες. Από το εκπαιδευτικό προσωπικό, έπειτα από τις τελευταίες αποσπάσεις, λείπουν δυο δάσκαλοι, μια δασκάλα ειδικής αγωγής και μια καθηγήτρια αγγλικών. Πιθανόν θα αλλάξει και ο γυμναστής. Από οικονομικά .... χάλια.  Τα μόνα χρήματα που πήραμε ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μετά τον Οκτώβριο θα δοθούν χρήματα στις σχολικές κοινότητες.  Προβλέπουμε ένα δύσκολο χειμώνα με το πετρέλαιο κοντά στο 1,5€/λίτρο. Αύριο θα μας έρθουν και τα βιβλία, κάτι καλό είναι και αυτό.