Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Λευκή εβδομάδα ή μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά;

Εδώ και μερικές μέρες συζητιέται έντονα η καθιέρωση στα σχολεία της λευκής εβδομάδας, για να μπορέσουν οι γονείς με τα παιδιά τους να εκδράμουν για ..... σκι στα βουνά της πατρίδας μας. Την πρόταση την έκανε η ομοσπονδία ξενοδόχων, για την τόνωση του χειμερινού τουρισμού, άρα για την αύξηση του κέρδους τους. Τώρα το πόσες ελληνικές οικογένειες έχουν σήμερα την οικονομική δυνατότητα να κάνουν χειμερινές διακοπές, αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα. Η ουσία είναι πως μια επαγγελματική ομάδα, για οικονομικό όφελός της, έκανε μια πρόταση και οι φωστήρες από το Υπουργείο Παιδείας, όχι μόνο τη συζητούν, αλλά πιθανόν να την υλοποιήσουν κιόλας. Αν αύριο μια άλλη ομάδα επαγγελματιών  π.χ ιδιοκτήτες καφετεριών, σνακ μπαρ, ηλεκτρονικών παιχνιδιών, κάνουν την πρόταση να καταργηθεί η πρώτη ώρα για τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, για να μπορούν άνετα (και χωρίς το φόβο της απουσίας) τα παιδιά να απολαύσουν τον πρωινό καφέ τους, το υπουργείο πιθανόν να τη συζητήσει σοβαρά, και έχει γούστο να την υιοθετήσει.
 Πριν από το 1940 αλλά και λίγα χρόνια μετά, σε αγροτικές κυρίως περιοχές, οι μαθητές απουσίαζαν ομαδικά από το σχολείο (στην ουσία το σχολείο δε λειτουργούσε) σε περιόδους όπως το μάζεμα της ελιάς, η σπορά των χωραφιών, το φύτεμα του καπνού, ο τρύγος, γιατί συμμετείχαν στις παραπάνω δραστηριότητες. Με αυτό τον τρόπο βοηθούσαν στα οικονομικά της οικογένειας και το υπουργείο είχε άτυπα δεχτεί αυτό το είδος των "σχολικών διακοπών".  Να μια πρόταση που μπορεί να συζητηθεί. Διαφορετικά μας βλέπω σε λίγα χρόνια να κάνουμε διακοπές και μέσα στον Νοέμβριο, για τη γιορτή της πατάτας ή της μπύρας (βλέπε Γερμανία) .
 Φήμες λένε πως το Υπουργείο Παιδείας θα συγχωνευτεί με αυτό του Τουρισμού και θα ονομάζεται Υπουργείο Τουρισμού Παιδείας & Θρησκευμάτων.
 Άλλες οι φήμες λένε πως το Υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται και στην έκδοση διαφημιστικού φυλλαδίου (με χρήματα του ΕΣΠΑ, γιατί εμείς δεν έχουμε) με φωτογραφίες σαν κι αυτές.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου