Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Έκλειψη ηλίου

Το πρωινό της Παρασκευής 20 Μαρτίου 2015, λίγο μετά τις 10:30, θα έχουμε τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε και από την Ελλάδα μια έκλειψη ηλίου. Στην Ελλάδα η έκλειψη θα είναι ορατή ως μερική έκλειψη με κάλυψη του ηλιακού δίσκου που θα φτάσει έως 40% στη Βόρεια Ελλάδα και λίγο μικρότερη στη νότια Ελλάδα.

Η παρατήρηση της έκλειψης πρέπει να γίνει μόνο με τα ειδικά ηλιακά φίλτρα αγορασμένα από τα εξειδικευμένα καταστήματα και σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί να μην παρατηρηθεί η έκλειψη χωρίς τη χρήση ειδικών φίλτρων ή με τη χρήση αυτοσχέδιων φίλτρων τα οποία είναι επικίνδυνα.

Μπορεί στην Ελλάδα να δούμε την έκλειψη ως μερική ωστόσο σε κάποια λίγα μέρη του κόσμου θα είναι ορατή ως ολική. Συγκεκριμένα, η έκλειψη θα είναι ορατή από σημεία του βόρειου ατλαντικού στα οποία περιλαμβάνονται τα νησιά Φερόε και τα νησιά Σβάλμπαρντ. Ανάμεσα στους τολμηρούς ταξιδιώτες για την παρακολούθηση της ολικής έκλειψης θα υπάρχουν και αρκετοί Έλληνες ερασιτέχνες αστρονόμοι!
Μακάρι την ημέρα εκείνη να μην έχει συννεφιά για να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε το σπάνιο αυτό φαινόμενο.

www.astrovox.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου